Umění používání hůlek. Stručný úvod do čínských hůlek
Hůlky, známé jako „kuai zi“ v mandarínské čínštině, jsou tradičním nádobím používaným k jídlu v mnoha částech Asie, zejména v Číně, Japonsku, Koreji a Vietnamu. Obvykle jsou vyrobeny ze dřeva, bambusu nebo plastu a používají se k vyzvednutí a přepravě malých kousků jídla do úst.
V Číně se hůlky používají již více než 4000 let a jsou nedílnou součástí čínské kultury a kuchyně. Často se používají v tradičních čínských pokrmech, jako jsou knedlíky, nudle a smažené hranolky.
Jídelní tyčinky jsou vyrobeny z široké škály materiálů, včetně bambusu, dřeva, zvířecí kosti (rohovina), slonoviny, drahý kámen (krystal, nefrit), zlata, stříbra, bronz, železo, plech, olovo, slitina a nerez, atd.), vzácné materiály (dračí roh, roh nosorožce, želva a kost pávu) a další (rybí kosti, korály a plasty atd.), kombinující více než 200 druhů hůlek. Hůlky jsou navrženy s rytinami v různých barvách, od krátkých linií a spirálních linií po básně, malby a pyrografy.
Podle statistik používá více než 1,8 miliardy lidí na světě jídelní hůlky. Tato Kultura má na celém světě velký význam.
Hůlky reprezentují asijskou kulturu. Kdykoli a kdekoli jsou Číňané, je pro ně obtížné jíst jídlo bez hůlek.
Používání hůlek vyžaduje určitou zručnost a zručnost, protože jsou tenké a nemají rukojeť jako vidlička nebo lžíce. Chcete-li používat hůlky, musíte jednu hůlku držet nehybně mezi palcem a ukazováčkem a druhou použít k nabírání jídla. Chce to trochu cviku, abyste to pochopili, ale jakmile si osvojíte techniku, hůlky mohou být rychlým a efektivním způsobem, jak jíst.
S používáním hůlek je v Číně také spojena řada pravidel etikety. Považuje se za neslušné ukazovat na někoho hůlkami, hrát si s nimi s jídlem nebo je strkat do rýže (protože to připomíná způsob, jakým se pálí vonné tyčinky na pohřbech).
Navzdory těmto pravidlům jsou hůlky oblíbeným a praktickým náčiním mnoha lidí v Asii a těší se z nich lidé po celém světě.
1703336602142ykz3olo4.png | .png |